Kurš piens ir veselīgāks: govs piens vai augu piens

Foto: no atvērtiem avotiem

Galvenā problēma ar augu izcelsmes pienu ir tā sastāvs, kas ir daudz sliktāks nekā parastajam pienam.

2025. gadā “augu piena” – mandeļu piena, sojas piena, banānu piena – tendence ir kļuvusi vēl populārāka jauniešu vidū. Bet vai šie dzērieni patiešām ir lietderīgi un vai tie var aizstāt parasto pienu? Intervijā ar RBC-Ukraina uztura speciālists, profesors Oļegs Švecs skaidroja, kāpēc ar šādiem aizstājējiem jābūt uzmanīgiem un kā droši lietot piena produktus pat laktozes nepanesības gadījumā.

Vai augu piens ir “cukura bumba”?

Galvenā augu piena problēma ir tā sastāvs, kas ir daudz sliktāks nekā parastajam pienam.

Pirmkārt, tajā bieži vien ir daudz cukura, kas neatbilst veselīga uztura koncepcijai. Otrkārt, un tas ir galvenais – tas nesatur veselīgās olbaltumvielas, kas ir govs vai kazas pienā.

“Augu izcelsmes piens nav labs. Pirmkārt, tāpēc, ka tas nav piens. Tas ir nejaušu sastāvdaļu kopums. Tajā ir daudz cukura, bet tajā nav veselīgo olbaltumvielu, kādas ir govs vai kazas pienā,” norāda uztura speciāliste.

Ar to zaudējumu saraksts nebeidzas. Augu izcelsmes alternatīvām trūkst vairāku citu svarīgu sastāvdaļu, jo īpaši holīna, B12 vitamīna, kālija un kalcija. Šie vitamīni un minerālvielas ir ļoti svarīgi nervu sistēmai un kaulu stiprībai, un to trūkums uzturā var radīt ilgtermiņa negatīvas sekas.

Tādējādi, saka ārsts, “augu izcelsmes alternatīvas uzturvērtības ziņā ievērojami atpaliek no govs piena un citiem raudzētiem piena produktiem”.

Laktozes nepanesība ir mīts sociālajos medijos

Liela daļa ažiotāžas ap augu izcelsmes pienu ir saistīta ar bažām par laktozes nepanesamību.

“Laktozes nepanesamības tēma zināmā mērā ir “uzvirmojusi” sociālajos medijos. Tā rezultātā ap šo jautājumu ir radusies neveselīga ažiotāža. Un tas ir īpaši skāris noteiktas vecuma grupas – jauniešus un jauniešus, kuri ir aktīvākie sociālo tīklu lietotāji,” saka ārsts.

Tāpēc jaunieši tagad pasūta kafiju ar mandeļu vai banānu pienu, jo uzskata, ka govs piens a priori ir kaitīgs. Taču fakti liecina ko citu.

Saskaņā ar uztura speciālista teikto pilnīga laktozes nepanesība pieaugušo vidū ir ne vairāk kā 15 %. Un bērniem tā ir gandrīz nedzirdēta. Diagnozi nevajadzētu noteikt, pamatojoties tikai uz ģenētisko testu rezultātiem, kas tagad kļuvuši moderni.

Praktiski padomi cilvēkiem, kuri nepanes laktozi

Cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar piena produktu sagremošanu, vajadzētu ierobežot to lietošanu vienā reizē, bet nevajadzētu pilnībā atteikties no tiem.

Profesors Švecs sniedz vienkāršu, bet efektīvu padomu: šādiem cilvēkiem jācenšas izdzert mazāk nekā glāzi piena vienā reizē. Vairumā gadījumu (aptuveni 90 %) tas ļaus izvairīties no jebkādiem negatīviem simptomiem. Tas ļauj turpināt saņemt nepieciešamās olbaltumvielas, kalciju un citus mikroelementus, kas ir būtiski veselīgam uzturam.

Tādējādi, rezumē ārsts, nav jēgas pāriet uz augu izcelsmes alternatīvām, jo to sastāvs ir ievērojami sliktāks. Labāk ir atrast sev drošu govs vai kazas piena un raudzētu piena produktu patēriņu, kuriem piemīt spēcīgs probiotikas potenciāls un kuri ir kvalitatīva veselīga dzīvesveida pamats.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai