Foto: no publiskiem avotiem
Tās pārmērīgs patēriņš jau sen ir saistīts ar augstu asinsspiedienu un sirds un asinsvadu slimību risku.
Sāls ir neatņemama mūsu virtuves sastāvdaļa, kas piešķir garšu daudziem ēdieniem. Tomēr tās pārmērīgs patēriņš jau sen ir saistīts ar augstu asinsspiedienu un sirds un asinsvadu slimību risku. Cik daudz sāls patiesībā ir droši lietot ikdienā, lai kontrolētu asinsspiedienu, skaidro RBC-Ukraina, atsaucoties uz Pasaules Veselības organizāciju.
Kāpēc pārmērīgs sāls daudzums ir bīstams?
Ja mēs lietojam pārāk daudz sāls (nātrija), mūsu organisms aiztur ūdeni, lai atšķaidītu lieko nātriju. Tas palielina asins tilpumu asinsvados, kas savukārt palielina spiedienu uz artēriju sieniņām. Saskaņā ar pētījumiem sāls izraisa augstu asinsspiedienu jeb hipertensiju, kas ir viens no galvenajiem sirdslēkmju, insulta un nieru slimību riska faktoriem.
Ieteicamā sāls dienas deva
Lielākā daļa veselības ekspertu, tostarp Pasaules Veselības organizācija (PVO), iesaka nātrija uzņemšanu ierobežot līdz 2300 miligramiem (mg) dienā. Tas atbilst apmēram vienai tējkarotei sāls.
Tomēr cilvēkiem, kuriem jau ir paaugstināts asinsspiediens vai kuriem ir paaugstināts risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, mērķim jābūt vēl zemākam – līdz 1500 mg nātrija dienā.
“Slēptās” sāls problēma
Galvenā problēma ir tā, ka lielāko daļu uzņemtā nātrija mēs nesaņemam no sāls, ko pievienojam ēdiena gatavošanas laikā. Tas “slēpjas” pārstrādātos pārtikas produktos:
- Gatavi ēdieni un pusfabrikāti: ātri pagatavojamas zupas, saldētas picas, gatavas mērces, desas un sālītas gaļas izstrādājumi.
- Maize un konditorejas izstrādājumi: pat saldie pārtikas produkti var saturēt ievērojamu nātrija daudzumu.
- Konservi: dārzeņu un gaļas konservi, marinēti dārzeņi.
- Uzkodas: uzkodas: čipsus, sālītus riekstus, krekerus.
- Restorānu ēdieni: kafejnīcās un restorānos pagatavotie ēdieni bieži satur ievērojami vairāk sāls nekā mājās gatavots ēdiens.
Kā samazināt sāls patēriņu?
Lasiet etiķetes
Vienmēr pārbaudiet nātrija saturu uz pārtikas produktu etiķetēm. Izvēlieties produktus ar norādi “ar zemu nātrija saturu” vai “bez pievienotās sāls”.
Gatavojiet mājās
Gatavojot mājās, varat pilnībā kontrolēt pievienotās sāls daudzumu. Izmantojiet svaigas sastāvdaļas.
Izmantojiet sāls alternatīvas
Eksperimentējiet ar garšaugiem, garšvielām, citronu sulu, ķiplokiem, sīpoliem, pipariem, lai piešķirtu ēdieniem garšu bez liekas sāls.
Pakāpeniski samaziniet sāls daudzumu
Nemēģiniet atteikties no sāls uzreiz. Samaziniet to pakāpeniski. Jūsu garšas kārpiņas pielāgosies, un drīz vien jūs izbaudīsiet dabisko ēdiena garšu.
Izvairieties no apstrādātiem pārtikas produktiem
- Samaziniet desu, ātrās ēdināšanas produktu, čipsu un citu pārtikas produktu ar augstu nātrija saturu patēriņu.
- Pievērsiet uzmanību “sālim” neparastās vietās
- Pat saldās brokastu pārslas vai daži piena produkti var saturēt nātriju.
- Izskalojiet konservētus pārtikas produktus
- Ja lietojat konservētus dārzeņus, noskalojiet tos zem tekoša ūdens, lai atbrīvotos no daļas nātrija.
