Foto: no publiskiem avotiem
Jūsu sodrēji vairs nebūs pelēkā krāsā vai ar nepatīkamu stīvumu.
Derunes ir ēdiens, kas ir iecienīts ikvienā mājā. Šķiet, kas var būt vienkāršāks: sarīvē kartupeļus, pievieno olu, sāli un cep. Taču bieži vien tie iznāk tumši, blīvi vai pārāk trekni. Profesionāliem pavāriem ir mazs noslēpums, kas derunes padara pūkainas, zeltainas un aromātiskas. Un galvenais ir tas, ka tam nav vajadzīgas dārgas sastāvdaļas.
Ko pievienot mīklai, lai derūns kļūtu zeltains un pūkains, bet ne tumšs?
Lai mīkla būtu gaiša un neaptumšotu, tai jāpievieno nedaudz skāba krējuma. Skābais krējums ne tikai mīkstina masu, bet arī palēnina kartupeļu oksidēšanos, šī procesa rezultātā mīkla iegūst nepatīkamu pelēcīgumu. Un, pateicoties skābajam krējumam, derunes iegūs krēmīgu krāsu un maigu konsistenci.
Turklāt skābajā krējumā esošie tauki un olbaltumvielas cepšanas procesā veido maigu zeltainu garozu, kas nesadeg, bet paliek kraukšķīga un vienmērīga.
Kā pagatavot perfektas zelta krāsas derunes
- Kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkas rīves.
- Pievieno 1 olu, 2 ēdamkarotes skāba krējuma, sāli un šķipsniņu melno piparu.
- Ja vēlaties, pievienojiet karoti miltu vai mannas putraimu, lai iegūtu labāku tekstūru.
- Kartupeļu maisījumu samaisa un uzreiz ar karoti ieber labi sakarsētā eļļā.
- Cepiet uz vidējas uguns, līdz apcepas zeltaini no abām pusēm.
- Ja vēlaties vēl lielāku maigumu, pirms cepšanas ļaujiet mīklai 5 minūtes nostāvēties.
Paturiet prātā, ka rīvētus kartupeļus nevajadzētu glabāt bez skāba krējuma vai skābes, tie ātri tumšo. Ja derunes vēlaties pagatavot vēlāk, mīklai pievienojiet dažus pilienus citrona sulas vai nedaudz kefīra.
