Foto: no publiskiem avotiem
Šos augļus droši var ēst arī cilvēki ar cukura diabētu. Galvenais ir ievērot dažus noteikumus
Banāns ir barojošs auglis, kas ir bagāts ar kāliju. Lai gan banāni paaugstina cukura līmeni asinīs, tos tomēr var iekļaut uzturā, neradot nopietnus lēcienus, ja uzmanīsi porcijas un augļu gatavību.
Vai banāni paaugstina cukura līmeni asinīs?
Glikēmiskais indekss (GI) parāda, cik ātri pārtikas produkts paaugstina cukura līmeni asinīs. Pārtikas produkti ar zemu GI glikozi izdala lēni, savukārt produkti ar augstu GI var izraisīt cukura līmeņa paaugstināšanos.
Nogatavojušos, vidēja lieluma banānu GI ir aptuveni 51, kas tiek uzskatīts par zemu. Nosakot glikēmisko slodzi (GL), ņem vērā gan GI, gan porcijas lielumu. Parastas banāna porcijas GI ir 13, tātad tas ir produkts ar vidēju GI.
Banāni satur dabīgos cukurus, kas ir ogļhidrāti, kuri tiek sagremoti un uzsūcas asinīs, tādējādi paaugstinot cukura līmeni asinīs. Tas, cik ļoti paaugstinās glikozes līmenis asinīs, ir atkarīgs no tādiem faktoriem kā banāna lielums un gatavības pakāpe.
Banānu nogatavināšana ledusskapī palēnina to nogatavošanos, saglabājot cieti un palēninot tās pārvēršanos cukurā. Banānu turēšana aukstumā palīdz uzturēt zemu GI līmeni, samazinot cukura līmeņa paaugstināšanās iespējamību.
Kā banānu gatavība ietekmē cukura līmeni asinīs
Mazāk nogatavojušies banāni uztur stabilu cukura līmeni asinīs; ļoti nogatavojušos banānos tas paaugstinās ātrāk. Banānam nogatavojoties, ciete pārvēršas cukurā, paaugstinot glikēmisko indeksu, kas izraisa straujāku cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.
Banānu gatavība un to glikēmiskais indekss:
- zaļš (nenogatavojies) 30-40 – zemākais cukura līmenis asinīs;
- dzeltens ar zaļiem galiem (nedaudz nenogatavojušies) 40-50 – vājākais cukura līmeņa pieaugums;
- pilnībā dzeltens (nogatavojies) 50-60 – vidēji augsts;
- dzeltens ar brūniem plankumiem (nedaudz pārgatavojušies) 60-65 – ātrāks pieaugums;
- pārsvarā melni (pārgatavojušies) 65-70 – straujākais pieaugums.
Kā ēst banānus, nepaaugstinot cukura līmeni asinīs
Lielākajai daļai cilvēku, tostarp diabēta slimniekiem, banānus var iekļaut sabalansētā uzturā. Galvenais, lai baudītu banānus un neizraisītu cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, ir izmantot trīs vienkāršas stratēģijas:
Izvēlieties zaļus vai mazāk nogatavojušos banānus: augstāks rezistentās cietes līmenis zaļajos banānos palēnina gremošanu, pazemina glikēmisko indeksu un samazina cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.
Sekojiet līdzi porciju lielumam: pat augļi ar zemu GI var paaugstināt cukura līmeni asinīs, ja tos ēd lielā daudzumā. Izvēlieties mazākus banānus vai sadaliet vienu lielu banānu divās porcijās un ēdiet tos ar pārtraukumiem visas dienas garumā.
Kombinējiet ar olbaltumvielām, šķiedrvielām vai veselīgiem taukiem: tas var kompensēt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Mēģiniet ēst banānu ar sauju riekstu, sajaucot to ar jogurtu vai sagriežot to auzu pārslu pārslās.
Uzglabājiet banānus vēsumā: banānu uzglabāšana ledusskapī var palēnināt to nogatavošanos un samazināt to GI.
