Ne uz auklas, ne cepeškrāsnī. Labākais veids, kā žāvēt sēnes

Foto: no atvērtiem avotiem

Izrādās, ka sēnes var žāvēt, izmantojot parastu ledusskapi.

Tradicionālās sēņu žāvēšanas metodes bieži vien prasa izmantot cepeškrāsni, dehidratoru vai auklu, taču ir daudz vienkāršāka un tikpat efektīva metode, kas ļaus jums baudīt sēņu garšu vēl mēnešiem ilgi. Kāds ir labākais sēņu žāvēšanas veids, stāsta Onet.

Kur vislabāk žāvēt sēnes

Izrādās, ka sēnes var žāvēt, izmantojot parastu ledusskapi. Tā ir ideāla alternatīva tiem, kam nav tradicionālo žāvēšanas ierīču vai kam vienkārši ir ierobežota telpa. Šis process ir ne tikai vienkāršs, bet arī nodrošina, ka sēnes ilgi saglabā savu dabisko garšu un aromātu.

Mēs esam pieraduši, ka ledusskapī tiek konservēti pārtikas produkti, bet ne žāvēti. Tomēr tieši ledusskapja mikroklimats, precīzāk, pastāvīga sausa un auksta gaisa cirkulācija, var radīt ideālus apstākļus sēņu lēnai un vienmērīgai žāvēšanai. Šāda metode samazina pelējuma veidošanās risku un saglabā maksimālu aromātu.

Vienkārša recepte sēņu žāvēšanai ledusskapī

1. solis: sēņu sagatavošana

  • Rūpīgi notīriet sēnes no piemaisījumiem. Vislabāk to izdarīt ar mitru drānu vai mīkstu birstīti. Atcerieties: nemazgājiet sēnes zem ūdens un nemērciet tās, jo pārmērīgs mitrums var izraisīt pelējuma veidošanos.
  • Sēnes sagrieziet plānās, apmēram 0,5 cm biezās šķēlītēs. Jo plānākas šķēlītes, jo ātrāk tās izžūs.

2. solis: ievietojiet ledusskapī

  • Sagatavojiet plauktu ledusskapī. Vislabākais ir augstākais plaukts, kur gaisa cirkulācija ir visefektīvākā.
  • Pārklājiet plauktu ar cepamo papīru (pergamentu). Tas novērsīs sēņu salipšanu un nodrošinās papildu mitruma uzsūkšanos.
  • Izkārtojiet sagrieztās sēnes uz cepamā papīra tā, lai tās nesaskartos viena ar otru. Tas nodrošinās vienmērīgu žāvēšanu un novērsīs pelējuma veidošanos.

posms: mitruma kontrole

  • Lai samazinātu kopējo mitruma līmeni ledusskapī un paātrinātu žāvēšanas procesu, varat izmantot mitruma absorbētāju. To var iegādāties veikalā vai izgatavot paši (piemēram, ievietot nelielu atvērtu trauku ar sāli vai rīsiem, kas labi uzsūc mitrumu). Tas nav nepieciešams, bet ir vēlams, ja ir augsts gaisa mitrums.

4. solis: pacietība un uzglabāšana

  • Tagad būs vajadzīga pacietība, jo žāvēšanas process var ilgt vairākas dienas (3 līdz 7 dienas atkarībā no sēņu lieluma un mitruma). Regulāri pārbaudiet sēņu stāvokli, iespējams, tās apvēršot.
  • Kad sēnes ir pilnīgi sausas (trauslas, bet ne trauslas), izņemiet tās no ledusskapja.
  • Žāvētas sēnes uzglabājiet hermētiskos traukos (stikla burkās, hermētiskos rāvējslēdzēja tipa maisiņos) tumšā, sausā un vēsā vietā. Tas saglabās to garšu un neļaus tām samitrināties.

Kuras sēnes ir ideāli piemērotas žāvēšanai ledusskapī?

Ne katra veida sēnes ir piemērotas žāvēšanai, jo īpaši tik lēnā veidā.

Ideāli piemērots

  1. Podberezoviki, Podosinoviki, baltās sēnes (cūkgaļas). Tām ir blīvs mīkstums un bagātīga garša, kas lieliski saglabājas pēc žāvēšanas. Izvairieties no sēņu ar augstu ūdens saturu žāvēšanas.
  2. Piemēram, gailenes vai gailenes. Pastāv lielāks pelējuma veidošanās risks. Nedrīkst žāvēt sēnes ar plāksnēm zem cepurītes.
  3. Šampinjoni, opīši un citas “plātnīgās” sēnes labāk garšo svaigas, jo pēc žāvēšanas tās bieži zaudē pievilcību un garšas intensitāti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai