Foto: no publiskiem avotiem
Plāns sala slānis uz saldējuma iepakojuma parasti veidojas kondensācijas un temperatūras svārstību rezultātā.
Salnas klātbūtne uz saldējuma nav bīstama veselībai. Ir vērts zināt, kāpēc tas veidojas un vai tas ietekmē saldējuma garšu. Par to ziņo tīmekļa vietne Southern living.
Kāpēc veidojas sals
Plānu sala kārtiņu uz saldējuma iepakojuma parasti rada kondensācija un temperatūras svārstības. Saldējums vienmēr jāuzglabā -18 °C vai zemākā temperatūrā.
Pat tad, ja temperatūra nedaudz paaugstinās, piemēram, bieži atverot saldētavas durvis, uz iepakojuma var kondensēties mitrums no gaisa. Tiklīdz temperatūra atkal pazeminās, šis mitrums sasalst, pārvēršoties sala vai ledus kristālos.
Ledus saldējuma iekšpusē
Plāns ārējā sala slānis nav liela problēma. Tomēr, ja iepakojumu klāj bieza ledus kārta, tā ir zīme, ka saldējums ir pilnībā atkusis un ir atkārtoti sasaldēts. Piemēram, pēc ilgstoša elektroenerģijas padeves pārtraukuma vai atkārtotas temperatūras svārstību iedarbības.
Šādā gadījumā saldējuma gludā konsistence sabrūk, un mutē rodas graudaina, ledaina sajūta un mainās garša. Dažos gadījumos tas var izraisīt arī iespējamu baktēriju savairošanos, ja saldējums pirms atkārtotas sasaldēšanas ir bijis pārāk karsts.
Pazīmes, ka saldējums ir atkārtoti sasaldēts
Ja pamanāt kādu no šīm pazīmēm, labāk izvēlēties citu saldējumu:
- smaga glazūra vai ledus kristāli – īpaši ap vāku vai trauka malas iekšpusē.
- deformēts vai izspiests trauks – tas var nozīmēt, ka saldējums ir izkusis un sasalis atpakaļ iekšpusē.
- mitra vai lipīga ārpuse – zīme, ka kārba ir vismaz daļēji atkususi.
Pareiza saldējuma uzglabāšana mājās
Kad esat atnesis mājās saldējuma kārbu, jums jāievēro šie padomi, lai saglabātu augstu kvalitāti:
- hermētisks iepakojums – pēc atvēršanas, pirms oriģinālā iepakojuma aizvēršanas piespiediet pārtikas plēvi vai pergamenta papīru tieši pie virsmas. Tas palīdzēs samazināt gaisa kontaktu un saldētavas apdegumu.
- uzglabājiet saldējumu otrādi – tas var novērst gaisa iekļūšanu un ledus kristālu veidošanos uz virsmas.
- nemainīga temperatūra – saldējumu uzglabājiet saldētavas aizmugurē, kur temperatūra tik ļoti nemainās.
