Ziemas trāpījums: kapustjaka recepte ar prosu, kas noteikti sildīs.

Foto: no atvērtiem avotiem

Tas tiek pagatavots vienkārši, un rezultāts vienmēr pārsniedz cerības.

Kapustjaks ar prosu ir kas vairāk nekā tikai zupa, tā ir īsta ukraiņu virtuves klasika, ēdiens, bez kura grūti iedomāties aukstu ziemu. To pagatavo vienkārši, un rezultāts vienmēr pārspēj cerības: bieza, smaržīga un neticami sātīga zupa. RBC-Ukraina dalās ar zupas recepti, atsaucoties uz pavāres Džeinas Ļubovicas Facebook ierakstu.

Receptes

Sastāvdaļas:

  • Taukaina gaļa (vistas, cūkgaļas vai liellopu gaļas) – 500 g
  • Ūdens – 2 litri
  • Burkāni – 2 gab.
  • Sīpoli – 2 gab.
  • Kartupeļi – 5 gab.
  • Skābēti kāposti – 300 g
  • Prosa – 100 g
  • Lauru lapas, melnie pipari, zirnīši pēc garšas
  • Sāls pēc garšas
  • Ķiploki – 1-2 daiviņas
  • Skābais krējums – pasniegšanai

Pagatavošana:

  1. Rūpīgi noskalojiet gaļu. Piepildiet to ar aukstu ūdeni, uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai un noteciniet pirmo buljonu. Tādējādi buljons kļūs tīrāks un caurspīdīgāks. Tad gaļu atkal piepilda ar tīru ūdeni (2 litri), pievieno sāli, lauru lapu, dažus melno piparu graudiņus un gabaliņu burkāna (vienu no diviem). Vāra, līdz gaļa ir pilnībā izvārīta. Gaļu izņem no buljona un ļauj tai nedaudz atdzist, tad sagriež nelielos gabaliņos vai sasmalcina.
  2. Kamēr buljons vārās, ņem pannu un uzkarsē tajā 2 ēdamkarotes augu eļļas. Sasmalciniet atlikušo sīpolu un sarīvējiet otru burkānu uz rupjas rīves. Apcep sīpolus un burkānus pannā apmēram 1 minūti – līdz tie kļūst viegli zeltaini. Tas piešķirs zupai spilgtumu un garšu.
  3. Rūpīgi noskalojiet prosu zem tekoša ūdens, līdz ūdens kļūst dzidrs. Pēc tam 10-15 minūtes pārlej ar verdošu ūdeni – tas palīdzēs noņemt iespējamo rūgtumu. Pēc tam ūdeni notecina.
  4. Labi izspiediet kāpostus, lai noņemtu lieko sulu. Ja kāposti ir pārāk skābi, tos var nedaudz noskalot ar aukstu ūdeni un pēc tam vēlreiz izspiest. Vajadzības gadījumā tos sasmalcina sīkāk.
  5. Gatavajā buljonā (pēc gaļas izņemšanas) pievieno apceptus burkānus un sīpolus un kubiņos sagrieztus kartupeļus. Pēc vārīšanas zupu vāra 10 minūtes. Tad pievieno sagatavoto prosu. Vēl pēc 10 minūtēm pievieno skābētus kāpostus. Turpiniet vārīt zupu, līdz dārzeņi un prosa ir pilnīgi mīksti.
  6. 5 minūtes pirms vārīšanas beigām pievienojiet smalki sagrieztu ķiploku, melnos piparus (ideāli derēs svaigi malti) un vēl nedaudz sāls, ja nepieciešams. Noņemiet pannu no karstuma un ļaujiet kapustnjaku nostāvēt zem vāka vismaz 15-20 minūtes. Šajā laikā aromāts pilnībā attīstīsies.
  7. Kapustnjaku pasniedz karstu, uz šķīvjiem liekot buljonā vārītas gaļas gabaliņus. Noteikti pievienojiet dāsnu karoti mājās gatavota skābā krējuma, tas zupai piešķirs īpašu maigumu un pilnīgumu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Noderīgi padomi un dzīves triki ikdienai